Veelgestelde vragen
Algemene informatie over het onderzoek
Waar gaat het onderzoek over?
Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Cognitie | Universiteit Utrecht | Home
Wat is de achtergrond van het onderzoek?
Wat is het doel van het onderzoek?
Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Cognitie | Doel van het onderzoek
Van wanneer tot wanneer loopt het onderzoek?
Dit onderzoek loopt van voorjaar 2025 tot en met het najaar van 2025. De resultaten worden halverwege 2026 verwacht.
Wie voert het onderzoek uit?
Wie betaalt/financiert het onderzoek?
Dit onderzoek gebeurt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de uitvoering is door medewerkers van de Universiteit Utrecht.
Waar staat OBO voor?
Onderzoek Blootstelling Omwonenden
Wat kwam er uit eerder onderzoek?
In 2016 is onderzocht in hoeverre omwonenden van bollenvelden in contact komen met bestrijdingsmiddelen. Uit dit ‘Onderzoek Blootstelling Omwonenden’ (OBO) blijkt dat zij ermee in aanraking komen. Dit komt door het gebruik van deze middelen in de omgeving, maar ook andere bronnen, zoals voedsel, kunnen een rol spelen.
Mensen die in de buurt van landbouwgrond wonen, kunnen vaker in contact komen met pesticiden. Het is echter nog niet duidelijk of deze blootstelling invloed heeft op de gezondheid. Daarom hebben het RIVM, samen met het Institute for Risk Assessment Sciences, de Universiteit Utrecht en NIVEL, in 2018 en 2020 verkennende studies uitgevoerd naar mogelijke gezondheidseffecten.
Deze onderzoeken gaven enkele aanwijzingen voor een mogelijk verband tussen bepaalde gezondheidsklachten en wonen in de buurt van specifieke gewassen. Tegelijkertijd was de beschikbare informatie onvoldoende om hier duidelijke conclusies uit te trekken.
Om die reden adviseerde de Gezondheidsraad in 2020 om verder onderzoek te doen naar de relatie tussen pesticiden en de gezondheid van omwonenden, met speciale aandacht voor mogelijke langetermijneffecten. De raad benadrukte dat een nauwkeurigere manier om blootstelling aan pesticiden te meten nodig is. Daarnaast adviseerde het RIVM om in toekomstig onderzoek ook meer aandacht te besteden aan de leefstijl van omwonenden.
Deelname aan het onderzoek
Wie mag er meedoen aan het onderzoek?
Alle kinderen uit groep 7 en 8 die wonen in een regio (in Gelderland) waar fruitboomgaarden voorkomen.
Waarom onderzoek met kinderen?
Het hoofddoel van deze studie is het verkennen van methoden om blootstelling aan pesticiden bij kinderen te meten en de beste manier te onderzoeken om cognitie bij kinderen te meten. Dit dient als een pilotstudie voor een grootschaliger toekomstig onderzoek naar het verband tussen blootstelling aan pesticiden en cognitie bij kinderen. In de pilotfase willen we specifiek alle communicatiematerialen ontwikkelen, de procedures voor blootstellingsmetingen en cognitieve tests evalueren met betrekking tot communicatie-uitdagingen en online tools, en wervingsopties ontwikkelen.
Waarom is er onderscheid tussen kinderen tot 12 jaar en kinderen boven 12 jaar?
Wettelijk gezien wordt er onderscheid gemaakt tussen kinderen tot 12 jaar en kinderen van 12 jaar en ouder op basis van hun vermogen om zelfstandig geïnformeerde toestemming te geven.
Hoeveel tijd kost meedoen?
Meedoen kost twee weken waarin verschillende metingen, testen en vragenlijsten worden gedaan door het kind, de ouder(s). In totaal vraagt het om een tijdsinvestering van ongeveer 2,5 uur voor het kind en 2 uur voor de ouders.
Wat gebeurt er als mijn kind stopt met het onderzoek voordat het is afgelopen?
U of uw kind wil(t) zelf stoppen met het onderzoek. Dat kan op elk moment. Meld dit dan bij de onderzoeker. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Als u of uw kind wil stoppen met het onderzoek, neemt u contact op met het onderzoeksteam.
Hoe geef ik toestemming voor het onderzoek?
Deelname aan de studie start met een aanmelding via het inschrijfformulier. Als u akkoord gaat met deelname aan de studie en voldoet aan de deelnemerscriteria, ondertekent u het toestemmingsformulier elektronisch. Uw persoonlijke link naar dit formulier ontvangt u per e-mail.
Kan ik mijn toestemming voor het gebruik van mijn gegevens intrekken?
Ja, u kunt op elk moment uw toestemming voor het gebruik van uw intrekken. Zeg dit dan tegen de onderzoeker. Maar let op: als u uw toestemming intrekt en er zijn al gegevens verzameld voor het onderzoek, dan mogen de onderzoekers deze gegevens nog wel gebruiken. Als u uw toestemming intrekt, zal het lichaamsmateriaal vernietigd worden. Maar als er al metingen mee zijn gedaan, mogen de onderzoeker de resultaten daarvan blijven gebruiken.
Wanneer stopt het onderzoek?
Het onderzoek stopt in de volgende gevallen:
U en uw kind hebben alle metingen en testen gedaan en de materialen teruggestuurd.
U of uw kind wil(t) zelf stoppen met het onderzoek. Dat kan op elk moment. Meld dit dan bij de onderzoeker. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt.
Het RIVM, de overheid of de medisch-etische commissie die het onderzoek beoordeelt, besluit dat het onderzoek moet stoppen..
Wat gebeurt er na het onderzoek?
Ongeveer anderhalf jaar na het afronden van de testen, deelt de onderzoeker de belangrijkste resultaten van het onderzoek als geheel met u. Als u dat wilt, kan de onderzoeker al enkele weken na uw deelname de uitkomst van de cognitietesten van uw kind laten met u delen.
Na afronding van het onderzoek zal ook op de website van het RIVM een samenvatting van de resultaten van dit onderzoek getoond worden.
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….
Maartje zet hier je tekst….