Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Cognitie

Informatie voor kinderen

Ben je nieuwsgiering en wil je ontdekken hoe wij onderzoek doen? Bij de Universiteit Utrecht starten we binnenkort met een onderzoek dat gaat over hoeveel bestrijdingsmiddelen jij binnen krijgt en hoe jouw hersenen zich ontwikkelen. Jij kunt ons helpen door een aantal metingen en tests te doen.

Er zijn twee dingen waar wij, met jouw hulp, achter willen komen.

  • Blootstelling: we willen weten hoeveel bestrijdingsmiddelen in jouw lichaam terechtkomen. Dat noemen we ook wel ‘blootstelling meten‘.
  • Cognitie: We onderzoeken of deze middelen invloed hebben op hoe jij leert en hoe jouw kennis zich ontwikkelt. We noemen dat de cognitie, of ontwikkeling van je hersenen.

Wat gaan we doen?

Gedurende twee weken ga je thuis een aantal metingen en testjes uitvoeren. Jouw ouder(s) of voogd(en) helpen jou hierbij. Wil je weten hoe het precies werkt? Bekijk dan het filmpje waarin Fiene (groep 8) alles stap voor stap uitlegt.


Er zijn geen nadelen aan het meedoen aan dit onderzoek. Je merkt bijna niets van het dragen van het polsbandje. De testen zijn eigenlijk gewoon puzzelspelletjes, dus dat is best leuk om te doen, al kun je er een beetje moe van worden. Het plukje haar dat afgeknipt wordt, zorgt voor een klein kaal plekje op je hoofd, maar dat zie je niet als de plek goed wordt gekozen.

Voordelen: er is geen direct voordeel helpt wel de wetenschap vooruit: Door mee te doen draag jij bij aan de kennis over bestrijdingsmiddelen, en dat is belangrijk.

Meedoen is niet verplicht. Je mag altijd stoppen. Je hoeft niet uit te leggen waarom je stopt.

Je mag jouw ouders en de onderzoekers altijd vragen stellen over het onderzoek .

Heb je vragen? Bespreek ze eerst met je ouders. Zij krijgen veel informatie over het onderzoek. Je kunt ook samen met jouw ouders contact opnemen met Marieke Oldenwening (de onderzoeksmedewerker). Anke Huss (de hoofdonderzoeker) kan jouw vragen ook beantwoorden.

Als je wilt dat Marieke of Anke contact met je opnemen, kun je een e-mail sturen naar: obo.cognitie@uu.nl. Of je kunt hen bellen.

Als je wilt meedoen, vertel dit dan aan je ouders. Als zij het goed vinden dat je meedoet, dan kunnen zij jou aanmelden via het inschrijfformulier.