NEST-NL

Deelnemersinformatie

U kunt deelnemen als u in Nederland woont, vrouw bent en 18 jaar of ouder bent.

Daarnaast is het noodzakelijk dat u tijdens het onderzoek als verpleegkundige of verzorgende aan het werk bent. Indien u (tussentijds) stopt met dit werk of als u met langdurig verlof gaat tijdens het onderzoek, kunt u helaas niet meedoen.

U moet beschikken over een smartphone of tablet met Android 5.1 of hoger OF iOS 10 of hoger, met toegang tot het internet.

Wanneer u deelneemt aan NEST-NL vragen wij u om zelf thuis gegevens te verzamelen. U hoeft dus niet naar een onderzoekslocatie te komen. U doet uw eigen metingen met behulp van een app op uw mobiele telefoon of tablet en door middel van materialen die wij u toesturen. Daarnaast wordt u mogelijk uitgenodigd voor een cognitieve test via beeldbellen. Selectie hiervoor gebeurt willekeurig.

Als u besluit deel te nemen aan de studie, vragen wij u het volgende te doen:

1. Informatie en toestemmingsformulier

Uw deelname aan NEST-NL begint met een aanmelding via het inschrijfformulier. Wanneer u zich heeft aangemeld ontvangt u een bevestigingsmail. Later ontvangt u een mail met een beschrijving van de studie. Lees deze informatie goed door voordat u toestemming geeft.

Toestemmingsformulier
Als u akkoord gaat met deelname aan de studie en voldoet aan de deelnemerscriteria, ondertekent u het toestemmingsformulier elektronisch. Uw persoonlijke link naar dit formulier ontvangt u per e-mail.

2. Deelnamepakket

Nadat u toestemming heeft gegeven voor deelname zult u per post een deelnamepakket ontvangen. Dit pakket past door de brievenbus, dus u hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

In het deelnamepakket zit:

  • een algemene brief;
  • inloggegevens voor de basisvragenlijst;
  • inloggegevens voor de ‘How Am I’ app;
  • een afnamesetje voor bloeddruppels en instructies hiervoor;
  • een afnameformulier voor een lok haar.

Indien u geselecteerd bent voor deelname aan de subgroep (selectie gebeurt willekeurig), dan ontvangt u mogelijk ook een lichtsensor, een siliconen polsbandje en/of instructies voor het inplannen van een cognitieve test via beeldbellen.

Open de envelop met het deelnamepakket graag voorzichtig, dan kunt u dezelfde envelop gebruiken voor het terugsturen van de bloeddruppels, de haarlok, en de eventuele siliconen polsbandje en lichtsensor.

3. Invullen basisvragenlijst

In het deelnamepakket zitten uw inloggegevens voor de basisvragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 45 minuten. De vragenlijst heeft betrekking op de volgende onderwerpen:

  • Persoonlijke informatie (geboortedatum, lengte, gewicht, etc)
  • Fysieke activiteit
  • Werkgeschiedenis (soort werk en rooster)
  • Dag- en nachtritme en slaapgewoonten
  • Nachtdiensten
  • Beroepsmatige blootstellingen
  • Gezondheid en welzijn
  • Medicatiegebruik

4. Installeren app

In het deelnamepakket ontvangt u uw inloggegevens voor de ‘How Am I’ app. Wij vragen u deze app op uw smartphone of tablet te installeren, die door TNO is ontwikkeld. In de ‘How Am I’ app wordt u gevraagd om een keer per dag een vragenlijst over uw werk en slaap in te vullen en twee keer per dag een vragenlijst over uw eetgedrag in te vullen.

Om de ‘How Am I’ app te installeren ontvangt u een QR-code. U kunt de app ook downloaden via de Google Play of App store. U kunt de ‘How Am I’ app gebruiken door uw persoonlijke inloggegevens te gebruiken. Internettoegang is vereist (WiFi en/of mobiele data) omdat u via de ‘How Am I’ app vragenlijsten ontvangt. Elke vragenlijst zal een aantal minuten in beslag nemen.

5. Gepersonaliseerde metingen voor de duur van vijf dagen

De onderzoekers van de UU zijn geïnteresseerd in het effect van nachtwerk. Het is dan ook belangrijk dat u uw deelname aan de studie goed plant. Wij vragen u uw deelname zo te plannen dat u tijdens de laatste twee dagen (dag vier en vijf) in ieder geval een nachtdienst draait. Werkt u alleen dagdiensten? Ook dan kunt u meedoen. U komt dan in de controlegroep. Ook voor u geldt dat het belangrijk is om op dag vier en vijf van uw deelname een dienst te draaien.

a. Afname van bloeddruppels
Wij vragen elke deelnemer om zelf een beetje bloed af te nemen. Er zijn enkele bloeddruppels nodig. Om het bloed te verzamelen ontvangt u een zelfafnameset met materialen voor een vingerprik. U verzamelt het bloed op dag zes, nadat u twee nachtdiensten (of twee dagdiensten voor de controlegroep) heeft gewerkt. Wij vragen u het bloedmonster naar ons terug te sturen in dezelfde envelop als waarin u de materialen heeft ontvangen. In de envelop ontvangt u ook een retourformulier die u op de voorkant van de envelop kunt plakken. De envelop heeft dan geen postzegels meer nodig.

b. Afname van een haarlok
Wij vragen elke deelnemer om een haarlok af te staan. Het afstaan van een haarlok is optioneel. Indien u geen haar wilt afstaan, kunt u gewoon meedoen aan de NEST-NL studie. U knipt de haarlok af op dag zes. Na het afknippen kunt u de lok haar op het afnameformulier plakken. Wij vragen u de haarlok samen met de rest van de afgenomen materialen terug te sturen in dezelfde envelop als waarin u de materialen heeft ontvangen.

c. Dragen van een siliconen polsbandje
Indien u bent geselecteerd voor deelname aan de subgroep (selectie hiervoor gebeurt willekeurig) dan ontvangt u in het deelnamepakket mogelijk ook een siliconen polsbandje. Wij vragen u om dit armbandje gedurende vijf dagen te dragen. Indien u tijdens uw werk niks om u polsen mag dragen, kunt u het armbandje tijdens het werken ook aan uw kleding bevestigen. Na vijf dagen vragen wij u het armbandje samen met de rest van de afgenomen materialen terug te sturen in dezelfde envelop als waarin u de materialen heeft ontvangen.

d. Lichtsensor
Indien u bent geselecteerd voor deelname aan de subgroep (selectie hiervoor gebeurt willekeurig) dan ontvangt u in het deelnamepakket mogelijk ook een lichtsensor. De lichtsensor is een klein licht apparaatje (5cm groot) die u op de buitenste laag van uw kleding moet spelden. Wanneer u van kleding wisselt of uw jas aan of uit doet, vragen wij u om de sensor te verplaatsen. Tijdens het slapen kunt u de lichtsensor op uw nachtkastje plaatsen. Tijdens het douchen kunt u de sensor op de rand van uw gootsteen zetten.

e. Cognitieve test
Indien u bent geselecteerd voor deelname aan de subgroep (selectie hiervoor gebeurt willekeurig) dan wordt er mogelijk van u verwacht dat u een cognitieve test uitvoert. Deelname aan de cognitieve test kost u ongeveer 10 minuten. De afname van deze testen zal gebeuren via beeldbellen met de onderzoeker. Deelname aan de cognitieve test moet gebeuren op een rustdag. U mag in de 24 uur ervoor niet gewerkt hebben. Deelname aan de cognitieve test hoeft niet binnen de standaard vijf meetdagen te gebeuren. U ontvangt verdere details voor het inplannen van de cognitieve test in uw deelnamepakket.

Het onderzoek draagt bij aan het verder inzichtelijk maken van de schadelijke effecten van nachtwerk. Uw bijdrage speelt hier een belangrijke rol in.

Het onderzoeksproject wordt geheel op afstand uitgevoerd. U hoeft dus niet naar het onderzoekscentrum te komen of de onderzoekers te ontmoeten. Wel zult u mogelijk een van de onderzoekers digitaal zien voor de afname van de cognitieve test.

De belasting van deelname aan het onderzoek omvat het invullen van de herhalende vragenlijsten in de ‘How Am I’ app, de afname van bloeddruppels, het afknippen van een haarlok en het dragen van een siliconen polsbandje. Indien u tot de subgroep behoort omvat de belasting ook het dragen van de lichtsensor en de deelname aan de cognitieve test.

U kunt wat last hebben van de vingerprik voor de afname van de bloeddruppels. U kunt hierdoor een kleine bloeduitstorting krijgen. Deze bloeduitstorting zal snel herstellen en levert geen gevaar voor uw gezondheid op.

De deelname aan het onderzoek is kosteloos. U krijgt daarnaast geen vergoeding voor uw deelname aan dit onderzoek.

U bent niet extra verzekerd voor dit onderzoek, want meedoen aan het onderzoek brengt geen extra risico’s met zich mee. NEST-NL is beoordeeld door de Medisch-Ethische Toetsing Commissie. Die commissie heeft NEST-NL als niet-WMO plichtig aangemerkt. Dit betekent dat deelnemers vrijwel geen risico lopen op schade (verwaarloosbaar risico). Daarom is er voor de deelnemers geen verzekering afgesloten door de Universiteit Utrecht.

In deze situaties stopt het onderzoek:

  • Als alle onderdelen volgens het schema zijn afgerond.
  • U zelf wilt stoppen met het onderzoek. Dat mag op ieder moment. Meld dit dan meteen bij de onderzoeker. U hoeft er niet bij te vertellen waarom u stopt. U wordt alleen verzocht de lichtsensor terug te sturen indien u deze heeft ontvangen.

De onderzoekers gebruiken de gegevens en het lichaamsmateriaal (bestaande uit bloeddruppels en een haarlok) die tot het moment van stoppen zijn verzameld. Als u wilt, kan verzameld lichaamsmateriaal worden vernietigd. Indien u dit wilt, willen we u vriendelijk verzoeken dit aan de onderzoekers door te geven.

  • Ik ga binnenkort op vakantie, kan ik dan wel meedoen?
    Ja, ook als u binnenkort op vakantie gaat kunt u meedoen aan NEST-NL. De onderzoekers kunnen tijdens het inplannen van uw deelname rekening houden met uw vakantie.
  • Ik zit op het moment ziek thuis. Kan ik toch meedoen aan NEST-NL?
    Als u voor een langere periode ziek thuis zit, kunt u niet meedoen aan de studie. Bent u weer hersteld en gaat u weer aan het werk? Dan kunt u zich alsnog aanmelden voor NEST-NL. Aanmelden kan zolang het inschrijfformulier beschikbaar is op deze website.
  • Ik weet niet zeker of ik eerder meegedaan heb aan de Nightigale studie. Hoe kan ik hier achter komen?
    Als u de uitnodiging van NEST-NL via de niewsbrief van Nightingale hebt ontvangen, dan heeft uw eerder meegedaan aan de Nightingale studie. Heeft u op een andere manier van NEST-NL gehoord? Dan heeft u mogelijk niet eerder aan Nightingale meegedaan. Vul dan “Nee” in bij de vraag op het inschrijfformulier. Ook als u niet eerder meegedaan hebt aan Nightingale, kunt u meedoen aan NEST-NL.
  • Wat is de sluitingsdatum van het onderzoek?
    Er is nog geen vaste sluitingsdatum voor het onderzoek. De verwachting is dat het onderzoek minstens meedere maanden in beslag zal nemen. Zolang het inschrijfformulier beschikbaar is, kunt u zich alsnog aanmelden.
  • Ik werk wel nachtdiensten, maar geen twee nachtdiensten achter elkaar. Is dit erg?
    Als u geen twee nachtdiensten achter elkaar werkt, kunt u alsnog meedoen aan NEST-NL. Wij zullen bij het inplannen van uw deelname hier rekening mee houden.
  • Ik werk niet meer als verpleegkundige of als verzorgende. Kan ik toch meedoen?
    Nee, op het moment kunt u helaas niet meedoen aan NEST-NL.
  • Hoe word ik geïnformeerd over de uitslag van het onderzoek?
    U zult via de email op de hoogte gehouden worden over de resultaten van het onderzoek.